Lubię smak jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta, ale coraz rzadziej się go dziś piecze. Kiedyś piekłam z babcinego przepisu tradycyjne duże drożdżowe ciasto, bez dodatków, ładnie wyrastało, ale w piekarniku elektrycznym już mi z tego przepisu nie wychodzi ładnie, musiałam zmienić przepis by było lżejsze. Wklejam zdjęcia moich drożdżowych wypieków i w wolnym czasie dodam przepisy dla zainteresowanych ;)
Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką:
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
100g drożdży świeżych
300g mąki pszennej
125ml mleka
60g cukru
50g stopionego masła
2 jaja, szczypta soli
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży z lekko ciepłym mlekiem, następnie dodawać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, na końcu dodać tłuszcz i wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia, a następnie delikatnie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Jeszcze na trochę odstawić ciasto do lekkiego wyrośnięcia aż spuchnie, w tym czasie można już nagrzać piekarnik. Wierzch ciasta posmarować skłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 35 minut w temp. 180'C.
Gotowe można jeszcze delikatnie polukrować.
Rogaliki drożdżowe z dżemem - robię ze starego przepisu mojej mamy Ali:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz