Lubię robić torty choć nie jestem specjalistką! i wygodniej byłoby zamówić z cukierni, ale ten domowy inaczej smakuje;)
Tort z kremem porzeczkowym, na biszkopcie białym i biszkopcie makowym, obłożony masą cukrową:
Powyżej widoczny jest prawie gotowy tort, obok niego przygotowana masa cukrowa. Przed obłożeniem tortu cukrową masą /lukrem plastycznym/ trzeba posmarować cały tort maślaną masą (z masła i cukru pudru) żeby lukier plastyczny dobrze trzymał się ciasta. Ja ten lukier plastyczny zrobiłam sama, ale zagniatanie jego to jak babranie się w kleju - kto nie chce się męczyć lepiej niech kupi gotowy lukier plastyczny!
Poniżej Zdjęcie przekroju kawałka ciasta zrobiłam na szybko po przyjęciu i nie sądziłam że zamieszczę go w internecie;)
Poniżej skromniejsza wersja, bardzo podobny tort w stylu angielskim.
Tort z kremem o smaku lekko porzeczkowym, obłożony masą cukrową:
Poniżej przedstawiam lekki torcik z galaretką i twarożkową masą, idealny na lato;)
TORT OWOCOWY Z GALARETKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Biszkopt upiekłam w tortownicy, przekroiłam na dwie warstwy, nasączyłam ponczem i wyłożyłam na niego masę z twarożku homog. ze zmiksowanymi borówkami. Przykryłam drugą warstwą biszkopta i ułożyłam plasterki banana oraz wysypałam borówki, zalałam dwiema tężejącymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną, oprószyłam kakao. Proste i smaczne;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz