Witam na moim blogu, z założenia jest on kulinarny, lubię piec i troszkę eksperymentować w kuchni, ale jestem tylko amatorem! :) W miarę wolnego czasu będę dodawać więcej zdjęć i przepisów.
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie:)Ciasto czekoladowe
zaczęłam od niego bo to mój najnowszy wypiek, jest łatwe w wykonaniu, nawet mojej córeczce smakowało;)
Biszkopt kakaowy
Ubić pianę z 5 białek, dodawać stopniowo 3/4 szkl. cukru dalej ubijając, następnie po jednym żółtku dodawać i miksować. Następnie już ostrożnie mieszam łyżką i stopniowo wsypuję wymieszane ze sobą proszki (0,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) i na koniec 1-2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao. Piekę w mniejszej tortownicy 35 minut w temp. 175'C. Wypróbowałam w życiu wiele przepisów na biszkopt i raz mi nie wyrastał, raz był za twardy, za suchy, a w piekarniku elektrycznym raz mi nawet wyszedł zakalec z biszkopta;) i tak musiałam modyfikować przepisy aż wreszcie ten jest jak dla mnie niezawodny.
Krem kakaowy
Wyjątkowo w tym wypadku posłużyłam się kupnym proszkowym kremem, do którego dodać trzeba 300ml mleka i 100g masła, wychodzi delikatny lekki krem. Ciasto przekrajam na dwa płaty. Dla wzbogacenia smaku ciasta polecam pod jedną warstwę kremu rozsmarować dżem brzoskwiniowy, a na wierzchu ciasta na kremie posypać tartą czekoladę deserową;) Z uwagi na krem wewnątrz i dookoła ciasta ten biszkopt nie wymaga absolutnie nasączania ponczem i biszkopt nie wydaje się suchy. Smacznego!!!
Ciasteczka maślane
z migdałami
proste maślane kruche ciasteczka wykrawane foremkami, polane polewą czekoladową albo bez niczego, jak dla mnie to najlepszy i najłatwiejszy przepis na zwykłe ciasteczka.
Ciasteczka maślane
200 g masła
3/4 szkl. cukru pudru
1 jajko, 1 mała łyżeczka soli
2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
do ozdoby ok. 50 g migdałów
Utrzeć masło z cukrem, potem dodać kolejne składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Rozwałkować dość cienko i wykrawać foremkami dowolne kształty, wciskać w każdy połówki migdałów. Piec 10 minut w temp. 200'C
Mi wyszło 50szt., uwaga szybko się pieką! Smacznego;)
Ciastka francuskie
z jabłkami
najszybsze ciasteczka jeśli użyjemy kupnego ciasta francuskiego;) Ja robię tak: wykrajam prostokąty i smaruję lekko rozkłóconym jajkiem, układam na nich kawałki/plasterki/ jabłka, posypuję lekko cynamonem i ewentualnie cukrem, lekko zawijam na skos albo zamykam i nacinam kwadraciki, jeszcze na wierzch smaruję jajkiem i wstawiam do piekarnika. Nie piekę dokładnie co do minuty -często na oko oceniam czy gotowe. A po wyjęciu z piekarnika ciastka francuskie posypuję cukrem pudrem albo lukruję dlatego dobrze jest wybrać kwaśne jabłka do środka, smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz